E

Journalistordboken A-Ö

embargo = När en redaktion under överenskommelse får ta del av ett material i förväg, kan det vara förknippat med en regel om att det inte får publiceras innan en viss tidpunkt. Detta kallas embargo. ”Embargo: måndag morgon” innebär alltså att redaktioner som får materialet inte får publicera det innan måndag morgon. Detta används oftast när olika redaktioner samarbetar och i förväg delar material mellan varandra. Då bestämmer den redaktion som skapat materialet vilket embargo som gäller.

enkät = En serie intervjuer, ofta med slumpmässigt utvalda människor på stan, om ett specifikt ämne. En enkät i tv kallas ibland voxpop.

ensamrad = Ett ensamt ord eller textrad som hamnat i en annan spalt eller på en annan sida än resten av stycket. Ett modernare alternativ till uttrycket horunge. (Fastslaget av @CajsaU genom crowdsourcing på Twitter).

ettan = Förstasidan i en tidning eller på en nyhetssajt. Ettan innehåller ofta en överblick över de största eller senaste nyheterna och består av pufftexter. På ettan återfinns också banderollen eller bananen.

extemporera = Att snabbt, utan skriven text och bara med stolpar, ringa in en text från till exempel en fotbollsmatch till redaktionen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.