Journalistbloggar

Här hittar du tips på svenska bloggar som främst handlar om journalistik och medier.

Mediemänniskan är stolt över att vara en av få journalistbloggar i Sverige som enbart handlar om media och journalistik, men det finns mer spännande läsning på nätet.

uraskan.se drivs av två journalister som båda har en framgångsrik bakgrund inom traditionella medier, men som i dialog med bloggens besökare försöker hitta journalistikens framtid.

journalisttips.se fokuserar på de praktiska och tekniska bitarna. Vad kan vi journalister göra för att samla in, dokumentera, organisera, rapportera och granska? Den här journalistbloggen ger svar.

JournalistLisah, eller Lisah Silfwer som hon heter, berättar generöst om sin vardag som journalist via sin blogg. Hon är duktig på att bygga upp publiknätverk och söka och få tips om nyheter via nätet.

Björn Hägers blogg kretsar kring journalistik, både med humor och allvar. Häger är både journalist och författare och föreläser om journalistik, så här kan vi som är ute i arbetslivet fortsätta att lära.

Marcus Melinders blogg tar upp journalistikens utmaningar och vardag på ett intressant sätt.

eftertankt.com är forskaren Ulrika Hedmans blogg om bland annat journalistik och kommunikation. Okej, det är ingen journalistblogg utan en forskarblogg — men innehåller mycket intressant och lärorikt för den journalist som vill få sig lite aha-upplevelser.

ateljé Lenken är Peter Lenkens blogg om journalistiskt skrivande. Otroligt inspirerande och lärorik läsning för dig som vill få tips om hur du utvecklar ditt skrivande.

Jonas Redins blogg hos Västerbottens-Kuriren kretsar kring journalistik och tar upp flera intressanta frågor.

Har jag glömt någon? Säkerligen. Tipsa mig i en kommentar!

Journalistbloggar hos de stora mediehusen:

Medieormen är Sveriges Radios initiativ i ständig jakt på journalistik 3.0. Här skriver olika namn om journalistisk utveckling och mediedebatt.

Bloggen om Expressen med chefredaktör Thomas Mattsson är en av de mest kända officiella journalistbloggarna. Här redogör Mattsson för sina ställningstaganden och publicistiska beslut — otroligt intressant!

Jan Helins blogg på Aftonbladet är läsvärd. Där berättar chefredaktören om tidningens satsningar, journalistik och svåra avvägningar. Aftonbladets redaktionsblogg Välkommen in har ibland ett liknande innehåll.

Fredric Karéns chefredaktörsblogg på Svenska Dagbladet kretsar både kring journalistiken och strukturomvandlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.