Sida eller grupp på Facebook?

Ska du välja att skapa en sida eller en gruppFacebook?

Det beror helt på vilka dina behov är.

Vad är en sida på Facebook?

En Facebook-sida (eller ”sida”) är bättre lämpad för varumärken, företag, bloggar eller webbsidor som också vill finnas på Facebook. Via sidan kan du publicera korta statusuppdateringar, bilder eller länkar som ”följarna” sedan kan gilla eller kommentera.

Vad är en grupp på Facebook?

Facebook-grupper är istället till för samtalet mellan flera individer. En grupp är demokratisk på så sätt att alla medlemmarnas inlägg är lika mycket värda — och får ungefär lika mycket utrymme och uppmärksamhet.

Skillnader och likheter mellan sidor och grupper

Det är vanligt att man förväxlar Facebook-sidor och -grupper. Det är inte så konstigt. Det finns flera likheter:

  • Båda går att följa. För en sida kallas det att man ”gillar” sidan men däremot ”går du med” i en grupp.
  • Både sidor och grupper skickar ut notiser till följarna. Du som är med i en grupp eller gillar en sida kan få notifikationer när ett nytt inlägg har skickats.
  • Facebook-sidor och Facebook-grupper har båda två administratörer, alltså personer som har rättigheter att moderera diskussionen på sidan eller i gruppen.

Företag eller varumärke? Välj en Facebook-sida!

En sida passar bra om du exempelvis företräder en redaktion, ett företag, blogg eller varumärke. Via sidan kan du skicka ut statusuppdateringar eller länkar från sidan.

Ett bra verktyg är If This Than That som du hittar på ifttt.com. Med det kan du koppla ihop din webbsidas RSS-flöde med din Facebook-sida.

Det kan finnas flera administratörer som sköter sidan och publicerar på den. Kravet är att ni alla har var sitt privat Facebook-konto.

Använda sidor som journalist

Redaktioner använder oftast sidor för att knyta till sig publik och nå ut med material från sina sajter eller för att föra en dialog med följarna.

Facebook-grupper passar dig som vill diskutera

Vill du skapa ett forum för personer med gemensamma intressen — eller bilda en arbetsgrupp på nätet är en grupp det bästa alternativet på Facebook.

Du kan bilda en öppen grupp, där vem som helst direkt kan gå med, och där alla utomstående kan följa med i det som skrivs utan att vara med i gruppen.

Alternativet är att bilda en så kallad sluten grupp, där du som är moderator först måste godkänna de personer som ansöker om att gå med i gruppen.

Kom ihåg att vem som helst av medlemmarna i gruppen kan skriva inlägg på gruppsidan och de syns lika mycket som dina egna. Medlemmarna kan också välja att få notiser om när någon har skrivit något nytt i gruppen.

Använda grupper som journalist

För journalister kan grupper användas som arbetsverktyg där kollegor kan diskutera saker som är mindre känsliga (Facebook rekommenderas inte för källskyddat material).

Du kan också använda en Facebook-grupp till att samla personer ur publiken som du vill knyta närmare dig, exempelvis genom i ett nätverk. Observera att alla medlemmar kan se vilka andra som är med i gruppen, så medlemskapet är inte hemligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.