Kategorier
Anekdoter

Anekdot: ”Förlåt att jag ringer så tidigt men du råkar inte vara med i Frälsningsarmén?”

Gästbloggare: Lasse Pettersson, tidigare bland annat reporter på Aktuellt och utrikesreporter Godmorgon Världen, berättar om en tidig morgon på lokalradion.

Klockan var strax efter 04.30 på morgonen. Platsen var lokalradions redaktion i staden på landsbygden. Som redaktör var det mitt ansvar att forma den första nyhetssändningen för dagen.

Det var ganska tomt i ”nyhetsskafferiet.” Som vanligt blev det en telefonrunda till polisen i städerna runt omkring. ”Nej, det har varit helt lugnt.” ”Vi har inte haft ett enda larm i natt.” ”Jo, klockan 01.07 hade vi en överkörd katt på Stationsgatan.”

Redaktören stressades av bristen på nyheter. Ett sista hopp ställdes till ett polisdistrikt norrut.

– Jo, här har det varit fullt upp, meddelar vakthavande polisbefäl i grannkommunen. Frälsningsarméns högkvarter här i stan brann i natt. När räddningstjänsten kom fram var byggnaden övertänd och brann ner till grunden, kunde inte räddas.

Bingo! Nyhetssändningen var räddad. Men endast uppgiften att huset brunnit kändes inte tillräcklig. Nu gällde det att försöka fördjupa den stora nyheten. En snabb research visade att Frälsningsarméns byggnad från slutet av 1800-talet var kulturminnesskyddad. I övrigt var informationen knapphändig, räckte inte ens som fyllnadsmaterial till nyhetssändningen.

Hur, vid denna tid på dygnet, i en tid då Internet och sökmotorer var okända begrepp, kunna få kontakt med någon ansvarig eller medlem i Frälsningsarmén att intervjua?
I det undermedvetna dök då en textrad ur Lewi Pethrus psalm upp:

Himmel och jord må brinna, höjder och berg försvinna, men den som
tror skall finna…..”

Svaret fanns i den lokala telefonkatalogen. Men bara indirekt. Staden var liten, de sociala kontakterna omfattande, många kände alla. Den som är medlem i en frikyrkoförsamling har nog koll på vilka som är medlemmar i närliggande församlingar. Kretsen är liten.

I den lokala katalogen sökte jag därför förnamn med anknytning till Bibeln, Samuel, Petrus, Matteus, Johannes, Esaias… möjligen ett tecken på långvarig tillhörighet till en församling på orten.

04.15 Satte igång att ringa:

– God morgon! Förlåt att jag ringer så tidigt men du råkar inte vara med i
Frälsningsarmén?
– Nej, det är jag inte!
– Näe! Jag var ändå uppe och drack kaffe. Men jag känner ingen som är
med där.

Efter att i gryningen ha väckt upp cirka sju personer: Äntligen napp!
– Jag är inte med där själv men jag känner en dam som är det. Om du väntar så ska du få hennes telefonnummer.

Den äldre damen tog emot nyheten med sorg. Hon hade varit en del av Frälsningsarmén sen unga år och kunde berätta vad församlingen hade betytt för henne. Templet var en central del i hennes liv. Intervjun kom att dominera nyhetssändningen resten av morgonen och fick stor genomslagskraft. Flera personer hörde av sig till radion för att berätta minnen från mötena hos Frälsis.

Så här i efterhand, kring den här och andra nyheter: Vad är det som får en nyhetsreporter att släppa alla spärrar? Att ringa människor oavsett vilken tid på dygnet det är. Kräva svar av människor som befinner sig i ett tillstånd av glädje eller i djup sorg.

Som nyhetsjournalist blir man ibland kallad Gam, Hyena eller Nyhetsbroiler. Men att berätta om händelser och trender i det som berör människorna är vårt uppdrag. Informera, ifrågasätta, irritera men också underhålla, ge referenser i tid och rum.

Det är det som är journalistikens väsen!

Lasse Pettersson
Före detta reporter Aktuellt, redaktionschef Mitt i, nyhetsredaktör på lokalradion, utrikesreporter Godmorgon Världen.

Av Nick Näslund

Multijournalist med erfarenhet av nyhetswebb, press, radio och tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.