Så lågt är förtroendet för journalister
Journalisterna hamnade allra längst ner på botten när respondenterna i 2012 års förtroendebarometer fick klassa sitt förtroende för olika yrkesgrupper.
Bara 24 procent hade mycket eller ganska stort förtroende för journalister. Det är ett allvarligt problem – och kanske måste medierna samarbeta mer kring lösningar.
Frågan i förtroendebarometern löd: ”Ange hur stort förtroende Du har för kompetensen hos medlemmar av dessa yrkesgrupper”. Uppenbarligen hade de svarande inte speciellt höga tankar om journalisternas kompetens.
Samtidigt fanns ett högt förtroende för mediebolagen, exempelvis hade Sveriges Radio högst förtroende av alla institutioner (inte bara media) i år.
Vad tycker du journalisterna ska göra åt det låga förtroendet? Skriv en kommentar!
Jag tycker journalisters enda fokus ska vara att rapportera en så objektiv sanning som möjligt om en händelse eller situation.
De flesta journalister känns som hobbytyckande bloggare mer som skriver om deras personliga åsikter, de flesta artiklar, både in och utrikes känns alltid politiskt eller personligt vinklade och subjektiva.
Varför ska jag lyssna på någons personliga åsikter? Jag har redan massvis av sådana själv och från folk jag känner och litar på i min vardag.
I detta håller jag med dig. Jag tycker också journalister ska sträva efter att vara så objektiva och opartiska som det går. Sedan får man skilja på journalister och kolumnister, som inte riktigt är samma sak.
Eftersom det enda tidningarna gör idag är att anklaga SD politiker för diverse saker samt kalla alla invandringskritiska människor för rasister kanske man skulle börja med objektiv och konsekvensneutral rapportering..
Där håller jag inte med dig, även om jag förstår att din kommentar är sarkastisk menad. Journalister berättar om väldigt många olika saker. Att politiker granskas är något som alla partier får finna sig i.