fredag 22 november, 2019

Mediemänniskan.se

Inspiration och input för nyhetsjournalister.

Berätta hur statens pengar fördelas

När vi journalister ska berätta om statens budget är en av utmaningarna att förklara proportionerna, så att publiken får koll på hur pengarna fördelas.

Om vi inte berättar om helheten – budgetens proportioner – kan det framstå som att vissa områden tar större delar av kakan, bara för att det är där den politiska debatten rasar för tillfället eller för att det är där satsningarna ligger. Journalistikens informerande roll blir därför extra viktig just vid höst- och vårbudget, tycker jag.

Hur budgeten presenteras av regeringen är ett politiskt verktyg, det är också viktigt att komma ihåg. Vilka saker berättar finansministern om först, vad frontas upp på regeringens hemsida?

Så här ser statens utgifter ut i beräkningarna för 2020. Siffrorna är antal miljarder kronor.

Min käpphäst är att de stora dragen är viktigast för att publiken ska få en känsla av hur budgeten ser ut. För hur många kan egentligen hur proportionerna ser ut, eller ens hur mycket pengar staten har som utgifter varje år?

Regeringens ändringar omfattar bara en mindre del av hela budgeten. Men har vi verkligen hjälpt alla läsare, lyssnare och tittare att förstå det?

Bild 2 visar att regeringens förslag nu på våren omfattar ganska små summor jämfört med hela statens budget. Det är helt naturligt, men ändå värt att informera om.

Proportionerna är viktiga, återigen.

Mer sånt här? Följ Mediemänniskan på Instagram!

Kommentarer:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *