lördag 6 juni, 2020

Mediemänniskan.se

Inspiration och input för nyhetsjournalister.

Foto: janeb13/Pixabay

Är vi nyhetsjournalister helt onödiga?

Allmänrapportering. Vad borde dagens journalistiska redaktioner skriva på skyltarna i skyltfönstret? Vad bidrar vi med i helt vanlig vardagsrapportering?

Den spännande diskussionen i det senaste avsnittet av Mediepodden (nr 116) är ännu ett aktuellt exempel på när debattörer tycker att allmän nyhetsrapportering borde ersättas med fördjupning, granskning och mer långsam journalistik.

Jag håller (såklart) inte med om att dagens rapporterande journalistik inte tillför så mycket och att den bör ersättas med något helt nytt. Självklart kan den dock gärna kompletteras.

Vad är den journalistiska affärsidén?

Det fick mig att fundera: Vad bidrar vi journalister med egentligen? Är vi, dagens allmänreportrar, helt onödiga? Vad borde vi skriva på skyltarna i skyltfönstret, så att säga?

Kanske det här:

📋 Vi informerar bättre än informatörerna

Ur ett lokalt perspektiv inbillar jag mig att varken kommuners informationsavdelningar eller lokala Facebookgrupper ens klarar av att föra ut vanlig lokal rapportering (alltså ren information, utan speciellt mycket granskning).

Pressmeddelanden är ofta dåligt rubriksatta och tillkrånglade och Youtube-sända presskonferenser är ett mer omständigt sätt att informera än ett journalistiskt inslag (som väljer ut det viktigaste och rensar bort skryt eller dimridåer).

Kommunala beslut går helt under radarn.

När det gäller sociala medier vet jag inte var jag ska börja; ryktesspridning, hetskt tilltal, algoritmer som bestämmer vad man får se, dålig överblick och sökbarhet – där tycker jag också att en vanlig nyhetsrapportering vinner.

Dessutom utgår ju ofta debattörer i sociala medier från just nyhetsjournalistik när de bidrar med sina analyser.

📋 Vi bidrar med ett kritiskt filter

Även vid helt vanlig rapportering (utan fördjupande granskning) så försöker vi journalister att bidra med ett kritiskt förhållningssätt. Vi ställer en och annan motfråga, vi reagerar när vi inte förstår själva, vi undrar ”kan det verkligen stämma?” Då kallar vi det inte ens granskning, det är bara vardag.

Man kan såklart ersätta det med ”information direkt från myndigheterna”, men då går man miste om vår lilla service.

”Då kallar vi det inte ens granskning, det är bara vardag”.

Då har jag inte ens kommit in på fördjupning och granskning, som faktiskt inte är helt borta ur dagens journalistik – även om det kan låta så ibland i debatten.

Med det sagt kan dagens journalistik självklart förbättras på otaliga sätt.

  • Vad säger du själv? Är det här inlägget bara allmänreporterns sista dödsryckning?

Kommentarer:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *