Lokalredaktionen är inte bara en språngbräda

De lokala medierna ses ibland som en plantskola åt riksmedia. Den bilden bör förändras. Lokalmedia är inte bara en inledning på karriären – utan kräver också kompetens och medarbetare med erfarenhet.

Kan en lokal sajt skapa ett beroende?

För att hålla sig oberoende av trafik från sociala medier behöver nyhetssajter också värva lojala besökare — som är faktiskt intresserad av just den nyhetskanalen.

”Vi anklagades för att vara rasister”

2008 var Mike Rawlins med och grundade den lokala nyhetsbloggen Pits n Pots i den engelska staden Stoke-on-Trent, en stad med 275 000 invånare. Den lilla sajten har bevisat att det finns ett stort intresse för dess nisch – lokal politik.

Genom att ha en mer liberal syn på läsarkommentarer – och genom att inte väja för högerpopulister – utmanade uppstickaren de etablerade medierna.

Mediemänniskan bad Mike Rawlins att berätta sajtens historia.

Bilden av den lokala journalistiken är skev


Lokaljournalistik. Ordet verkar röra upp en mängd associationer som skildringar av kafferep, glada barn och djur – men ibland, och bara ibland, råkar de lokala journalisterna snubbla över en ”riktig” nyhet. Ett scoop. Som när allehanda.se fick bekräftat att Stefan Löfven var föreslagen som ny partiledare för Socialdemokraterna. Jag undrar: Vad hände med all journalistik däremellan?

Lokal journalistik tas på allvar

Det känns som om lokaljournalistiken börjar få ökad status, både internationellt och i Sverige. Här är två aktuella exempel.

P4 fick morgonprogram med samma profil

Mer aktuella och mer lokala. Ytterligare några P4-stationer bytte i dag till ett morgonprogram som ska ha samma namn och ungefär samma profil över hela landet. De olika upplagorna av ”P4 Morgon” som det nya programmet heter kommer tillsammans att vara Sveriges största morgonprogram, alla kategorier.

Berättelsen om tusen hyperlokala nyhetssajter

Tim Armstrong hittade ingen information om vad som hände i hans närområde, en liten stad i Connecticut, USA. När han blev vd för mediajätten AOL hade han verklig möjlighet att göra något åt saken. Satsningen gjordes lokalt. Hyperlokalt.