3 saker att kolla innan du väljer journalistutbildning

Tema: Journalistutbildning

Checklista

Jag har samlat några punkter som är värda att gå igenom innan du väljer att hoppa på journalistutbildningen.

  • Är det verkligen journalist du vill arbeta som, eller är det något annat inom mediaområdet, exempelvis informatör, marknadsförare eller filmare? Många på min journalistutbildning blev förvånade när de märkte hur mycket journalistik som utbildningen innehöll, exempelvis etik och nyhetsvärdering. Kontrollera därför noga vilka kurser som ingår och vad de innehåller. Självklart kan det vara bra för andra yrken att känna till vad journalistik innebär, men man bör veta vad man ger sig in på.
  • Hur får du öva dina teoretiska kunskaper praktiskt på utbildningen? Får du gå en diarierunda och leta inkommande post på kommunkontoret? Får du gå igenom domar och åtal och skriva journalistiska texter utifrån det? De allra flesta journalister behöver de kunskaperna under någon punkt i arbetslivet.
  • Innehåller journalistutbildningen praktiska kurser där du får öva dig att använda den tekniska utrustningen? Får du göra ett radioinslag, läsa en sändning i tv-rutan, fota en presskonferens och lära dig använda en tv-kamera? Att ha praktisk erfarenhet av yrket är bra när du ger dig ut på arbetsmarknaden. Kanske är du helt inriktad på att bara jobba med tv? Då kanske det finns en utbildning som helt skippar radiobiten. Tänk på att de flesta medier i dag sitter ihop, exempelvis får radioreportrar i dag skriva texter till webben som förväntas hålla samma kvalitet som artiklar skrivna av pressjournalister.

Hoppas du hittar en journalistutbildning som passar dig!

Nick Näslund
Mediemänniskan.se

Kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har alltid älskat att skriva och att sammanställa information, samt har även ett intresse för foto och redigering. Tycker journalistutbildningen verkar intressant och en linje jag kan tänka mig att plugga. Däremot har jag lite scenskräck och kan inte tänka mig att rapportera i direktsändning eller liknande uppgifter. Är det svårt att slippa undan den biten i journalistyrket och enbart rikta sig in mot just skrivande och fotografering? Kan för övrigt nämna att jag är intresserad av att nischa mig mot kulturjournalistik.

    • Hej! Jag tror att det går att undvika. I så fall är ju tv, radio och tidningar med mycket webb-tv inget alternativ. Men skribent på tidning eller magasin skulle nog fungera bra. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *